Варна. За предпочитане е да претопляме храната на водна баня, а не в микровълновата печка. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доцент Дарина Найденова. „Микровълновите печки позволяват бързото и удобно стопляне на храни и напитки, но те отнемат голяма част от полезните им вещества", посочи доц. Дарина Найденова. „Микровълновата се използва, защото изключително бързо стопля храната, но не мисля, че е най-добрия избор, ако човек иска да се храни здравословно. По-добре е да се стопли на котлон на печката, ако ястието е по-течно“, обясни доц. Дарина Найденова. Според нея ако консумираната храна е по-суха, за предпочитане е да ги стоплим на грил. По думите ѝ в останалите случаи се препоръчва използването на водна баня. „Другият вариант е на вода баня т.е. чинията да е поставена върху дълбока тавичка или тенджерка на водна баня, но това отнема време и за съвременния човек не е много удобно. По-лесно е да сложи чинията в микровълновата, но там имаме допълнителна загуба на някои важни биологични вещества“, уточни тя. Според нея модерното общество не страда от липса на калории, а от липса на разнообразна и здравословна храна поради забързаното ежедневие. Бояна АТАНАСОВА