Варна. Претоплените картофи и ориз могат да съдържат канцерогенни вещества, водещи до ракови заболявания. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доцент Дарина Найденова. По думите ѝ на вид безобидният навик да използваме микровълновата печка може да доведе до неблагоприятни последици. „Оризът и картофите, както и месото, са склонни при претопляне или продължително загряване, да образуват опасни вещества. Това са така наречените канцерогени. Те могат да провокират, особено при наличие на други рискови фактори, някои ракови заболявания. Не е безобидно да се претопля многократно“, съобщи доц. Дарина Найденова. Тя обясни, че хората са склонни да приготвят голямо количество храна. Това помага в забързаното ежедневие на хората, които имат натоварен график и не могат готвят всеки ден. Затова тя препоръча на хората да претоплят само порцията, която ще консумират на едно хранене. „Ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, каза още тя. По думите ѝ съвременните хора не страдат от липса на калории, а от липса на витамини поради еднотипното хранене.
Бояна АТАНАСОВА