Варна. Възстановяването след празниците може да стане с консумацията на боб, леща и риба. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доцент Дарина Найденова. Според нея традиционно човек може да се изкуши на празничната трапеза, но това не е фатално, ако след това спазва правилно хранене. „Всички сме попрекалили, всички сме се изкушили и сега е моментът малко да поразтоварим храносмилателната ни система“, каза доц. Дарина Найденова. Според нея една от тенденциите в българските домакинства е по празниците да се готвят големи количества храна, които в последствие се консумират няколко дни подред. “Българската традиция и до ден днешен е да се приготвя много храна. Българинът обича и това, може би, е част от народопсихологията ни - масата да се огъва от обилно напълнени чинии. Малко залитаме в това отношение, като тръгваме да приготвяме големи количества. Докато остане, не е стигнало – има една такава българска поговорка“, обясни доц. Дарина Найденова. Тя допълни, че следпразнично тялото има нужда от по-различна храна, която да подпомогне правилното възстановяване на организма. „Българинът традиционно е ядял много бобови култури, те сега не са толкова модерни, но ако ги включваме два - три пъти в седмицата, може да извлечем само ползи. Ядки също и не на последно място риба. Рибата по празниците малко я позабравяме, а тя е много по-полезен продукт от месото и ни помага да сме по-здрави“, каза още тя. Бояна АТАНАСОВА