София. На Никулден трябва да се жертва шаран, задължително във всеки дом се приготвя рибно ястие. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Никулден. По думите ѝ народното поверие разказва, че когато светецът бил в морето, силна вълна пробила дървения под на лодката му. „За да спаси своите спътници, той бръкнал във водата и извадил един шаран, и с него запушил отвора. Затова според обичая на този ден трябва да се жертва шаран. Оттам и името на празника – Рибена черква, Рибни Свети Никола“, коментира още етнологът. „Обикновено рибата се пълни с ориз, орехи, лук и стафиди, увива се в тесто и се изпича. Това ястие носи името Рибник. За празника се приготвят и обредни хлябове – Никулденски кравай, украсявани с тестени фигурки, наподобяващи светеца, морските вълни или кораб. Тържествената трапеза се прекадява от най-възрастния член на семейството. В Странджанския край домакинята поставя парче хляб и варено жито в ъглите на стаите с думите: „Ела, свети Наместник, да си похапнеш и мишките да разгониш!”, обясни доц. Банкова. Етнологът обясни, че е добре след като се изяде рибата, да се запази костта от главата ѝ, която има формата на кръст, тъй като тя е смятана за особено лековита. „Част от нея се пришива в шапчицата на новородено дете, за да го пази от уроки и зли сили. С нея баячките и знахарките лекуват безсънието и безпричинния плач при малките деца“, разказа още доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”