След своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. председателят Жан-Клод Юнкер е ангажиран с решаването на проблема с разликите в качеството на продуктите. Европейската комисия предприе различни инициативи, а днес публикува резултатите от проучване, в рамките на което продукти в ЕС бяха тествани чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните.
Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС (България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия), извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към Комисията, показва, че:
В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите;
9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща;
Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката;
При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции.
Публикуваният днес доклад ще предостави по-добра основа за обсъждане на разликите в качеството в ЕС. Същевременно са необходими по-нататъшни стъпки за подобряване на представителността на анализа и за по-добро разбиране на връзката между състав и качество