Музеят участва с Празник на пестила, известен като габровски шоколад. Събитието се организира от години в музея, пазител на старите традиции на балканджиите. От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”. От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се организира през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.
Габрово: Етнографският музей „Етър“ получи първа награда в категория „Духът на България“ в „Годишните награди в туризма 2018“
Музеят участва с Празник на пестила, известен като габровски шоколад. Събитието се организира от години в музея, пазител на старите традиции на балканджиите. От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”. От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се организира през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.