София. Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това каза гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която изнесе лекция на тема „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сегашното определение за заболяването хранителен интолеранс е състоянието, което е свързано с непоносимост към съответната храна, която обаче се свързва с клинични симптоми, които протичат по некласическите имунни механизми. Интолерансът към храната протича и се осъществява с реакции, свързани също с имунната система. Това, което се предизвиква е нарушение при смилането и резорбцията на храните“, коментира д-р Тодорова. Тя обясни, че заболяването много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. „Симптомите при хранителен интолеранс са диария, подуване на стомаха, газове и гадене“, подчерта тя. По думите й много фактори участват в сформирането на заболяването като генетика, консерванти, начин на живот, токсини и др. Тя посочи, че един пациент може да получи интолеранс при консумация на определена храна, но това да не се прояви при друг. Д-р Тодорова изтъкна, че често хората, които страдат от хранителен интолеранс, не са заболели от самата храна, а от добавените съставки в нея. „Това могат да са сулфитите, съставки за храни, които да се добавят, за да не гранясат във времето“, посочи тя, като обясни, че заболяването се приема за отложено, защото симптомите могат да се започнат, както от първите няколко часа, така е възможно да се проявят и след няколко седмици. „Това, което е много важно е, че интолерансът към храни не е животозастрашаващо заболяване“, допълни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА