София. Гергьовден е един от най-големите и най-тържествените празници, който поставя началото на новата стопанска година и на лятото. Това каза за празничното предаване „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ гл. асистент д-р Иглика Мишкова – етнолог от Института за етнография и фолклористика – БАН по повод празника. „В песните той се възпява като зелен Георги, самият празник се свързва със зеления цвят. Ние обикновено казваме червен Великден – зелен Гергьовден. Българите обаче почитат светеца и като покровител на овчарите и на стадата. На този ден във всяко семейство се колило и продължава да се коли и днес курбан в чест на светеца. Някога задължително стопаните са жертвали първородното агънце. На рогцата му палели свещ, на шията му слагали венци от свежи цветя, букова шума и здравец, а агнето се освещавало от представител на църквата. И след като се заколвало от кръвта са правели кръстчета по челцата на децата за здраве. Останалата кръв на животното задължително се изливала в реката – така да е силен берекета в къщата, както тече силно водата или тази кръв се изливала в мравуняк, за да се породят овцете като мравките“, обясни тя. Гл. ас. д-р Иглика Мишкова каза още, че агнето е жертвеното животно на Гергьовден, защото то е божият агнец, който идва да изкупи първородния човешки грях.
Веселка ИВАНОВА