Бургас. В Странджа винопроизводството навлиза значително по-късно. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Горан Стефанов, етнограф в Исторически музей „Проф. Александър Фол“, гр. Малко Търново. „Причината е, че самият район не е благоприятен за такъв тип винопроизводство“, уточни Стефанов. В почти цяла Странджа няма нито един параклис посветен на св. Трифон Зарезан, което според Стефанов означава, че този обичай и обредите свързани с Трифонов ден са привнесени от други земи, по-скоро от региона на Тракия, както и от Черноморския район, където там, в по-топлия и благоприятен климат се отглеждат лози и се произвежда хубаво вино. Тук в Странджа всичко това се случва много късно. „Освен празника Трифон Зарезан, голяма част от народните празници, особено зимните, също са свързани с виното. Един такъв празник е и Кукеровден, обикалянето на кукерите из селището е свързано с пиене на много вино“, каза още Стефанов. По думите му подобен друг такъв празник е и Коледуването, тогава коледарите също обикалят цялото селище, като наричат молитви за здраве и берекет . Тогава те също биват черпени с вино от стопаните, които ги посрещат на Коледа. „Виното присъства във фолклорните празници и е много силно застъпено. Но най-много обреди и ритуали с виното се правят именно на Трифон Зарезан“, заяви етнографът и обясни, че това са трите дни, които са наричани „Трифонци“. „Те започват на 14, 15 и 16 февруари по стар стил, а иначе са на 1 2 и 3 февруари по нов стил. Като най-много са обредите и се акцентира най-много на първия ден – Трифонзарезан. Това са т.н. и вълчи дни, в които има и много забрани за жените, като не трябва да се отваря ножица, да не се носят вълнени дрехи“, допълни етнографът. По думите на Стефанов последният ден носи името Куцулан, вълкът е окуцял, за да не може да навреди толкова много, тъй като е смятан за най-страшен.
Деница ДИМИТРОВА