Велико Търново. След всяко въздържание, както и след пости трябва да се следва принципа на постепенност и захранване, тъй като тялото си изготвя съответните ензими, за да може да разгражда храни от животински произход и всъщност т. нар преяждане след пости идва точно от неподготвеността на тялото да възприема този вид храна. Това коментира за Радио „Фокус“ – Велико Търново диетологът Грета Узунова. Тя обясни, че макар празникът да е свързан с трапеза и събиране на повече хора, основното нещо, което следва да се направи, за да се избегне преяждането, е спазването на един оптимален режим. „Един от основните начини за предпазване е в режима или програмата за деня, която правим. Не бива всичко да е свързано с трапезата. Второто нещо е, когато подготвяме трапезата, да опитаме да изберем по-оптимални варианти, да видим полезността на онова, което има на масата – плодове, зеленчуци, достатъчно количество вода, алкохолът да е по-прецизен и премерен. Трябва да избягваме големи порции с пържени и панирани храни, а ако има салати, ордьоври или предястия, те трябва да са задушени или сварени“, посочи още тя. По думите ѝ хората масово използват два основни вкуса – или много солено, или много сладко.
„Ако на трапезата се сложат повече от два вкуса, то тогава влечението към нездравословно хранене или преяждане се свежда до минимум, тъй като вкусовите рецептори много лесно и по-бързо се насищат. Мярката е в основата на всичко. По-добре е да помислим какво ще ни донесе, каква ще е ползата за организма ни и тогава да пристъпваме към консумация“, допълни диетологът.
Тя посочи, че ключът е в разумното отношение към храната и наблягане на празничната атмосфера, която именно събира хората по това време на годината. Грета Узунова посочи, че хора с изграден хранителен режим трудно биха преяли, изкушени от богатото и празнично меню, тъй като имат изградена дисциплина. „Те имат и отношението, че се храним, за да имаме енергия, а празникът е, за да я споделим с хората около нас. Той няма да стане по-добър и по-красив, или по-щастлив от това, че ще имаме две допълнителни порции в повече. По-скоро нека ястията са гурме, да са различни, нещо което не сме опитвали да този момент“, обясни в заключение тя.
Мария НЕДЕВА