Пловдив. На Месни заговезни трапезата е пребогата, а от следващия ден съдържа само храни с млечен произход. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионален етнографски музей – Пловдив. По думите ѝ днес на трапезата присъстват блажни храни, задължително месо в различни варианти, като хлябовете не са обредни. „Седмицата, която предшества Месни заговезни се нарича „Чиста“, защото в два от дните, сряда и петък, задължително се спазва пост. В седмицата след Месни заговезни се разделяме с блажното ядене на животински продукти. Остават само неща като сирене, кашкавал и мляко. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени“, обясни Грозделина Георгиева. Тя добави, че следващата неделя, когато е Сирни заговезни, традиционната трапеза вече изключва тези млечни храни и християните се подготвят за предстоящия пост.
Тони МИХАЙЛОВ