Пловдив. Коледните празници са единствените в годината, при които ритуалната храна е свинско месо. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив уредникът в Регионалния етнографски музей Грозделина Георгиева. По думите ѝ до този момент на годината в народната култура прасето винаги се счита за по-мръсно животно. „Знаем, че агнето е жертвеното животно, също бик или вол, но за първи път на тези празници свинското е ритуалната храна. Днес ритуално се заколва прасе“, каза Георгиева.
Тя посочи, че с вечерята в нощта на Бъдни вечер приключва дългият коледен пост и на трапезата на Коледа вече е разрешена месната храна. „Прави се и баница с късмети. В някои краища на България тази баница се прави срещу Васильовден, на завършека на календарната година“, каза още Грозделина Георгиева. Тя добави, че все още съществува спор дали името на празника Коледа произлиза от коля – глагол на българския език, тъй като днес задължително настъпва коленето на прасетата, или произлиза от римските Календи, които са празниците в началото на новия зимен месец.
Уредникът в Регионален етнографски музей каза още, че коледните празници са наситени с много ритуали. „Това са дните, в които се приема, че светът започва да се разбърква и ние трябва да го подредим, за да тръгне Новата година, да излезем от този космически хаос и да влезем в божествения ред. И неслучайно всички неща от древността, всички обредни практики, се спазват, за да може наистина да си предвещаем идната година да е по-добра и по-пълна за всички“, посочи Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ