Грозделина Георгиева, РЕМ – Пловдив: На Бъдни вечер на трапезата трябва да има чесън, защото след тази нощ започват „мръсните дни“, когато по земята бродят зли сили
Пловдив. На Бъдни вечер на трапезата трябва да има чесън, защото след тази нощ започват „мръсните дни“, когато по земята бродят зли сили. Задължително трябва да има и от всичко, което ражда земята – всякакви зеленчуци и плодове и постни зелеви сарми. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионален етнографски музей – Пловдив. Тя посочи, че най-важният елемент на трапезата на Бъдни вечер е обредния хляб и така наречената Боговица. „Върху обредния хляб се пали свещ. В купичка се слага жито, трябва на трапезата да има и чесън за всеки член от семейството, защото от нощта на Бъдни вечер, или след като минат коледарите, започват така наречените „мръсни дни“. Смята се, че тогава бродят всички зли сили, караконджули и таласъми. В миналото наистина хората са се страхували много и всеки е гледал да се прибере преди да мръкне, да си дойде в дома и да се затвори, тъй като в противен случай могат да се случат само лоши неща“, каза Грозделина Георгиева. Уредникът в Регионалния етнографски музей каза още, че на този ден ритуалната трапеза трябва да се състои от нечетен брой ястия. „На Бъдни вечер трапезата не се вдига. Всичко се оставя до сутринта на масата, за да може и починалите ни близки да дойдат и да вечерят на тази богата ритуална трапеза“, посочи Грозделина Георгиева. Тя каза още, че в някой краища на страната ястията на Бъдни вечер са 12, като това е свързано със символиката на годишните календарни месеци. Тони МИХАЙЛОВ