Бейрут. Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала определи миналата седмица конференцията за Близкия изток във Варшава като "слаба и остаряла" и предупреди, че арабските лидери, които се движат към нормализиране на отношенията с Израел, са само "инструмент" в ръцете на Израел, предава думите му израелското англоезично издание The Times of Israel.
В реч, посветена на „Деня на мъчениците“ от Хуизбула, Насрала каза, че срещата на върха в Полша, която се фокусира силно върху действията на Иран в региона, и има за цел „да се насочи срещу Иран и движенията за съпротива в региона ...Враговете имат за цел да обединят света, да заговорничат срещу Иран, след като войните им не успяха да го ликвидират. "
Той каза, че премиерът на Израел Бенджамин Нетаняху "говори от сърце", когато говори на конференцията за търсене на "война с Иран", изявление, което бе определено като неправилен превод на оригиналните ивритски коментари на Нетаняху.
Но Насрала твърди, че "днес Иран е силна държава и по-силна от всеки, който я заплашва с война".
Той също така заяви, че Варшавската среща на върха е „свалила маските в отношенията на Израел с държавите от Персийския залив.
"Знаехме за нормализирането на отношенията между Израел и Оман и Обединените арабски емирства, но на срещата на върха ясно видяхме и нормализиране на отношенията със саудитците", каза той.
Ръководителят на "Хизбула" атакува Йеменския външен министър, който седи до Нетаняху на срещата на върха, като каза, че "това доказва, че ... войната в Йемен е израелско-американска война, извършена от Саудитска Арабия и ОАЕ".

Превод и редакция: Юлиян Марков