София. За деня на светицата се подготвят специални питки, които се мажат с мед и задължително се раздават на минувачи и съседи, които благославят съответната челяд да е здрава. Това каза етнологът Иглика Мишкова в интервю Агенция „Фокус“ по повод празника на света Варвара. „Внимателно се пали свещта върху питата, тя трябва да предпазва хората през цялата година. Питата трябва да бъде разчупена високо над главите на домочадието преди да бъде раздадена“, обясни етнологът. „Голяма част от обичаите, които се извършват на този ден са свързани с варива. В различни региони на страната съществува практиката сутрин да излязат нечетен брой деца, които да се съберат на поляна и всяко от тях да носи боб, дръвца. Правят огън и варят боба. Преди да се свари окончателно и да се сложат солта и лукът, дете, което е последно на родителите си, взима с лъжица от боба и го слага на коленцата на останалите деца и те трябва да изядат зърната без да ги пипат с ръце“, допълни Иглика Мишкова. „В някои региони на страната света Варвара е покровителка и на домашните птици. В други региони празникът е наричан „Женската Коледа“. Девойки, които са наричани варварки обикалят домовете и пеят песни за здраве“, каза още Иглика Мишкова. Теодора ПАТРОНОВА