Троян. В навечерието на един от най-големите християнски празници - Възкресение Христово, Националното изложение за 21-ви път организира Великденски панаир на занаятите. Това каза управителят на Национално изложение на художествените занаяти и изкуства-Орешак Иван Чакъров по повод откриването на традиционния Великденски панаир на занаятите в село Орешак, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес откриваме и изложба на троянските майстори на 15 творци от Троян, които смирено, в унисон с настъпващия християнски празник, поднасят на вниманието на нашите гости своите творби“, заяви Иван Чакъров. Той обясни, че изложбата е озаглавена „Магията на глината“, защото майсторите за пореден път показват, че керамичното изкуство е една магия. "Това е именно магията на глината, водата и огъня. Програмата през днешния ден включва демонстриране на различни техники за изписване на великденски яйца. Всички посетители и гости на изложението на Орешак могат да се възползват от тази възможност. Организирали сме арт ателиета по грънчарство и дърворезба, затова всеки един човек може непосредствено да се докосне до духа на местните традиции“, отбеляза управителят на Национално изложение на художествените занаяти и изкуства Орешак.
По думите му в самото събитие, което ще бъде разположено и на улицата между Националното изложение и Троянския манастир, участват повече от 100 човека. „По традиция всички хора, които се намират в района и тези от съседните населени места - Ловеч, Севлиево, Тетевен и Габрово, идват да се поклонят. Интересното при нас е, че гостите на Орешак и на Националното изложение може да съчетаят участието в тази традиция и да се върнат назад във времето, за да съпреживеят последните дни от земния живот на Христос. Заедно с това мистично преживяване те могат да се докоснат и до един друг феномен - народните художествени занаяти и да се опитат непосредствено сами да изработят нещо под ръководството на нашите демонстратори“, каза Чакъров. Той посочи, че за утрешния ден е предвидена фолклорна програма, като ще има и традиционни местни ястия, които ще се предлагат. „Надяваме се да задоволим интереса на всеки един посетител, като го докоснем и зарадваме с традицията, за да успее емоционално да се презареди и след празниците успешно да продължи да върши своите дела“, посочи още той.
Ирина ИВАНОВА