„Както миналата година, така и тази всички обекти, в които се извършва продажба на риба или рибни продукти, ще бъдат обект на засилен контрол от органите на Областна дирекция по безопасност на храните. Акцент ще бъде търговията на дребно, там, където потребителят осъществява контакт с хранителния продукт и съответно с оператора, който извършва тази дейност”, каза д-р Войнова. Проверките обхващат дните до 7 декември, за да може инспекторите да бъдат на терен, тогава когато вече операторите са се подготвили да заскладяват храните, предназначени за продажба, а и както обикновено, един ден по – късно, за да се проследи какво е останало след празника. „Проверяваме регистрация на обекта по реда на член 12 от Закона за храните с акцент разрешен асортимент риба и рибни продукти, съхранение на храната, условия, произход, много важно в случая на рибата и рибните продукти. Съответно и здравната документация на персонала, който работи с тези продукти”, каза д-р Войнова.
Венцеслав ИЛЧЕВ