Кюстендил. Регионалната здравна инспекция в Кюстендил предупреждава с информационна кампания за опасността от употребата на наргиле. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от здравната инспекция. В тази връзка е изготвена и се разпространява информационна брошура, включваща информация за опасностите пред здравето при употребата на наргиле. В нея се посочва, че наргилето е устройство, използвано за пушене на тютюн, билки, плодове и други вещества. Димът се образува чрез непрякото им нагряване с въглени, след което се охлажда и филтрира, преминавайки през вода. Поради начина на пушене, включително честота на вдишване, дълбочината на инхалиране и продължителността на една сесия, пушачите на наргиле поемат в по-високи концентрации токсичните вещества от тютюневия дим. При едночасова сесия пушене на наргиле се отделят 50 литра дим, докато при изпушване на 1 цигара се отделя само 0.5 литра дим. 15 пъти повече въглероден моноксид 70% повече никотин, отколкото една цигара. Редица изследвания категорично доказват, че твърденията за безопасността на наргилетата са напълно погрешни, подвеждащи и опасни. Въпреки, че преминава през воден филтър, димът от наргилето не е пречистен – съдържа канцерогени и други вредни вещества, които могат да увредят белите дробове. Другият мит е, че билковото наргиле е по-безвредно от обикновеното наргиле. Също като пушенето на „билкови“ цигари, употребата на билково наргиле излага пушача на катран и канцерогени. Тютюнът е тютюн, без значение какъв. Този за наргиле често се накисва в меласа или мед и се смесва с плодове, но съдържа токсични вещества, канцерогени и никотин. Здравната инспекция оборва и митът, че пушенето на наргиле е безвредно, за разлика от пушенето на цигари. Фактът е, че генерирането на дима при наргилето и обикновените цигари се получава по различен начин – дим от изгарянето на тютюна при цигарите и дим от нагряването сместа, съчетан с дима от тлеещи въглени в чашката. Крайният продукт и в двата случая е един и същ и съдържа канцерогени. Венцеслав ИЛЧЕВ