Кюстендил. Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. 23 юни е отреден за кулинарния фестивал, който се случва за трета поредна година. Водещ отново ще бъде Драгомир Драганов, като освен кулинарната надпревара, ще има и кулинарни демонстрации. „Тази година ще имаме безалкохолни плодови коктейли, демонстрирани от Виолет Вьорнер. За децата и за възрастните, които обичат състезанията, отново ще има състезателни игри с череши. Те започват от 12.00 часа, а записването е същият ден от 10.00 до 12.00 часа, като игрите са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши”, каза Дима Укалска. Силните мъже ще клякат с шесткилограмова касетка с череши за определено време. Сръчните жени ще изваждат костилки от череши отново за време. И тези, които обичат череши, ще се надпреварват кой повече череши ще изяде за определено време. В 14.00 часа в неделния ден ще се обявят резултатите от кулинарната надпревара и с това завършва празникът. „Всеки, който желае да посети празника, е добре дошъл. Едва ли с думи може той да се опише, той е многоцветен и пъстър, така както сортовете на черешите са толкова много”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ