Бургас. Няма възражения от страна-членка на Европейския съюз или трета страна относно регистрацията на „Странджански манов мед“ като защитено наименование за произход. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“. По думите му се очаква регистрацията да стане факт до края на месец април и продуктът да бъде вписан в Европейския регистър. „На 8 март в София участвахме в международната конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, организирана от еврокомисар Мария Габриел“. Там присъстваше и еврокомисар Фил Хоган. Имах уникалната възможност да го запозная със странджанския манов мед“, отбеляза Тодоров. Според него подкрепа за регистрацията на защитеното наименование и осъществяването ѝ се очакват съвсем скоро. „Помолих еврокомисарите и министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, след като бъде регистриран, продуктът да бъде вписан в търговското споразумение относно Европейския съюз и бързо развиващите се страни. Това означава нашият продукт да попадне в стоте продукта, които са в т. нар. безмитна търговия“, заяви Тодоров и добави, че по този начин ще се даде възможност за бързо развитие на Странджанския регион. По думите му след регистрацията на защитеното наименование за произход на продукта, следващата цел ще бъде регионална среща между заинтересованите държавни институции и пчеларите.
Манол Тодоров посочи също, че към момента дейностите на странджанските пчелари се осъществяват успешно. По думите му пчелните семейства са презимували добре и се развиват бързо, за което спомагат и благоприятните климатични условия. „Надяваме се на отлична паша за странджанския манов мед, засега всичко е под контрол. През последните 10-15 дни температурите бяха между 15 и 20 градуса, което благоприятства доброто развитието на пчелните семейства към момента“, отбеляза Тодоров. Той добави, че пазарът за страджанския манов мед е добър, което се обуславя от големия интерес към продукта. „Ние сме заинтересовани повече хора да произвеждат този мед. В момента произвеждаме 20-50 тона мед, а в близките 1-2 години ще достигнем 100 тона. Макар че инициативата по регистрацията на меда като защитено наименование за произход е наша, ние сме отворени за това всеки пчелар, който желае да произвежда от странджанския манов мед, да го направи“, каза още Тодоров.
Мария ПОПЧЕВА