София. Във времето, в което живеем, гурме културата вече е навсякъде. Експериментите се правят вече от много хора, но истината е, че трябва да запазим традициите, защото през тях, ние осигуряваме своето бъдеще. „Пренасяйки от миналото не пепелта, а огъня“, беше казал Антоан дьо Сент-Екзюпери и нека да му се доверим. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод приготвянето на великденските козунаци. „Козунакът е с богата хранителна стойност, защото е калорична храна, защото има богато съдържание“, заяви Мариана Кукушева. Тя отбеляза, че именно затова е празникът. „След Великите пости идва блаженството на калоричната храна, която разбира се, като всяка друга останала храна, трябва да се употребява с мярка. Именно затова е добре да е споделена със семейството, с близките хора и приятелите“, отбеляза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. А като рецепта за козунак Мариана Кукушева сподели следната: „2 кг. пшенично брашно, бяло брашно, 6 яйца, половин литър прясно мляко, 800 гр. захар, от които 200 гр. се отделят за поръсване, бучка мая около 50 гр., масло 250 гр. и около 150 мл. олио. Може да се добавят и стафиди, около 100 гр., които трябва да се накиснат предварително в ром и в гореща вода, орехи също може да се добавят. Може да има и шоколадови капсули“. Ирина ИВАНОВА Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”