София. В момента се движат нещата и мисля, че ще бъде сложен край на нелоялната търговска практика, която се нарича измама с храни и която е свързана с прилагане на двойни стандарти. Това каза за Агенция „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите (НБСХС) по повод предстоящото гласуване в пленарната зала на забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз. „Миналата седмица триалога, съвместно с Европейската комисия, стигна до споразумение. Днес има обсъждане, утре е гласуването от европейските депутати. Надявам се между тях да са и българските евродепутати. Темата за двойните стандарти на храните касае здравето и храната на над 120 млн. европейци“, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.
Тя припомни, че България преди няколко години се включи в кампанията, която се зароди в страните от Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чрез петиция, подписана и оглавена от омбудсмана на Република България Мая Манолова. „Националният браншови съюз, като браншова организация, също разписа тази петиция, както и някои известни личности, общественици и граждани. Г-жа Мая Манолова тази година, на 21 януари, лично присъства на заседание на Комисията по петиция и остави темата отворена. В същото време, комисар Вера Юрова каза, че това е най-важния потребителски пакет, който трябва да бъде приет. И наистина, даже и да изглежда темата наситена с демагогия, истината е че всички ние се храним“, посочи Мариана Кукушева. Тя обясни, че тази забрана касае всички храни, които се продават под един и същи бранд и че те трябва да имат един и същ основен стандарт. „Всякакви допълнения, свързани със специфичните изисквания на потребителите в определени държави, всъщност, трябва да бъдат обусловени от националното законодателствено съотношение на съответната държава. Това означава, че основният състав на храните, по дефиниция на регламент 11/69, определя качествената характеристика на една храна“, подчерта Кукушева.
По думите й качеството на храните е тема, която ще вълнува човечеството в 21 век. „Не е достатъчно вече една храна да бъде просто безопасна, необходимо е тя да отговаря и да носи своите стандарти за качество, които да бъдат едни и същи при всички, продавани в целия Европейски съюз. Третирането на двойния стандарт по храните, който е измама, всъщност, препраща тази нелоялна търговска практика към нарушаване на конкуренцията“, каза председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите. Тя обясни, че именно затова санкциите, които се предвиждат са внушителни и дисциплиниращи. „Те са в частност 4 % от годишния оборот на съответната храна или не по-малко от 2 млн. евро. Вярвам, че в България няма производители, които да работят по двойни стандарти, вярвам, че българските производители на храни, работят по един и същ стандарт за качество, но тъй като пазарът е отворен и там се търгуват много храни, произведени от различни европейски страни, за нас е изключително важно да сме сигурни, че храните, които потребяваме, отговарят по качество на същите тези храни, продавани във водещи европейски държави“, отбеляза Кукушева. „Ние сме пълноправни граждани на ЕС и предстоят европейски избори и ако темата за здравето на потребителите не е важна, бихме поставили въпроса - коя е важната тема, господа европейски депутати? И за какво трябва да гласува европейския потребител?“, запита още тя.
Ирина ИВАНОВА