София. Великденският козунак е благословен хляб. Това е божественият хляб, който се приготвя при специални условия. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод приготвянето на великденските козунаци. „Ако домакините желаят да приготвят ръчно козунака, трябва да имат предвид, че помещението трябва да е отоплено до 24 градуса температура. Продуктите също трябва да са предстояли поне една нощ на стайна температура. И нещо много важно, трябва да има повишена влажност в помещението“, отбеляза Мариана Кукушева.
Тя посочи, че за направата на козунака са необходими бяло брашно, пшенично брашно, животински яйца, масло, растителна мазнина, захар, а не подсладител, мая, квас или закваска и прясно мляко. „Всичко това се омесва и след това се оформя на отделни фитили, които се плетат. Те отново се оставят да втасат и се изпичат във фурна на 180 градуса, в рамките на 15 минути. Възможно е градусите да бъдат намалени, за да не прегори отгоре. Козунакът се поръсва обилно със захар, за да е сладък животът на всички, с които той ще бъде споделен“, посочи председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя обясни, че в тези празнични дни козунак се дарява и носи знак на уважение и на прошка на възрастните родители, на кумците, на кръстниците, на роднини, на съседи и най-вече се носи в църквата, за да благодарим на Бог, за неговата помощ, за грижата, която ни оказва като православни християни.
Кукушева отбеляза още, че винаги най-характерната форма е кръглата, защото кръгът е символът на земята, на човешкия живот и на отделните етапи от него, както и на вярата, че в живота нищо не е случайно. „Понякога някои уроци се повтарят, за да направим правилните изводи за тях“, каза тя. А за украсата Мариана Кукушева отбеляза, че може да се сложат отгоре боядисани яйца. „Може да бъдат сложени и шоколадови кокошки, за които вече има форми и се продават в магазинната мрежа. Но по принцип, козунакът не изисква специална подредба на фигури, той изисква специално приготовление и нагласата, че това отнема цял ден. Козунакът не е продукт, който набързо може да бъде изпечен и приготвен“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.