София. Най-добрата атестация за качеството на българския хляб е фактът, че той се търгува във всички топли точки в Европа. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Мариана Кукушева, председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите по повод предстоящия им професионален празник, който отбелязваме 40 дни след Възкресение Христово, тази година на 6 юни. След около 30-години пробване на различни хранителни режими българите отново са се върнали при насъщния хляб, добави Кукушева. Въпреки това обаче според нея сивата икономика разваля вкусът на успеха и прави невъзможни някои икономически крачки напред. „Трябва да призная, че на пазара виждам хлябове от които се срамувам и това е факт, защото продължаваме да имаме в хлебопроизводството 40% сив сектор, т.е. производители, които ползват суровина, без да знаем от къде е дошла, производители, които нямат осигурени работни места, производителите, които крадат не просто от Държавния бюджет, а от джоба на всеки един от нас“, коментира Кукушева, като добави, че вотът на доверие на българите към хлебопекарите е огромен и ежедневен. Българският хляб има своето защитено качество, а най-добрият печат за качеството му дават популярните хлябове по утвърден стандарт в България – бял, типов и Добруджа, каза още председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите. „С тях трябва да се хранят и децата в детските градини и училищата“, отбеляза тя. По традиция в утрешния ден от 17.00 часа камбаните на катедралния храм „Света Неделя“ в столицата ще бият за здравето и успеха на България по повод професионалния празник на хлебопекарите и сладкарите. Росица АНГЕЛОВА