Плевен. Три вида хлябът се приготвят за трапезата на Бъдни вечер. Това каза Миглена Николаева ръководител на отдел „Етнография” към Регионалния исторически музей в Плевен в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с характерните коледни обичаи за Плевенския край. „В обредността за Бъдни вечер има няколко типа хлябове, които се приготвят за трапезата. Първият тип е този, изцяло посветен на домакинството и дома - Боговица. Той е с пластична украса, кръст, слънце, кръг. Също така върху него се слага просфорен печат. Тази пита се разчупва върху главата на малко дете и от този хляб се раздава на всеки член от семейството. Първото парче от него се поставя на иконата на Света Богородица и на високо, за да растат децата и реколтата. Вторият вид хлябове са посветени на нивата, стоката, лозето. Третият тип са известните колачета, кравайчета. Те са дар за коледарите, които идват през нощта. Момата в семейството приготвя кравйче за избраника си, който идва с коледарите. Отговявало се е с печено врабче, за да е леко през годината. Прасето не се е клало на 25-и декември, а по-късно“, разказа Миглена Николаева.
Тя обясни, че хлябът е неизменна част от трапезата на всеки празник, като обредният хляб се приготвя по определен начин. „Стопанката е облечена с празнична премяна. Самото брашно трябва да е най-хубавото от домакинството. То се пресява през три сита. В него се поставя сребърен пръстен или сребърна гривна. Вярва се, че по този начин се отблъскват лошите сили“, добави тя.
Виолета КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”