„Хората са традиционалисти – обикновено търсят липа, шипка и мента, които помагат при начални симптоми на грип. Липата спомага за белите дробове, мената успокоява стомаха, разширява алвеолите на белите дробове, а шипката допринася с богатата концентрация на Витамин C“, допълни още билкарят. Според нея тази билка си остава най-недооценената от българските. „Доказано е, че тя има високо съдържание на витамина, дори в сравнение с плодове като годжибери и лимон“, отбеляза Игнатова. Тя смята, че жителите на даден географски регион винаги трябва да предпочитат местните храни и билки, а не да консумират нахарактерни за него продукти. „Това е така, тъй като всичко е ДНК, кодирано от нашите предци. Не можем да започнем да консумираме съвсем невероятни и далечни за нашия регион храни, защото тяхната енергетика е различна. Тук говорим за многовековна традиция, която изгражда ДНК-то и то няма как да се промени“, каза още Игнатова.
Мария ПОПЧЕВА