Бургас. В Източна Стара планина растат всички билки, познати в цяла България, с изключение на тези, характерни за Родопите. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас билкарят Милена Игнатова. По думите ѝ регионът е благоприятен и цъфтежът на първите билки започва най-рано тук. „В Средна Стара планина сезонът започва по-късно – през месец април. Заради морския климат, заради по-ниската надморска височина – от 300 до около 600 метра, заради хубавите склонове – с източно и южно изложение, територията на Източна Стара планина е благоприятна и тук растат много билки напролет“, обясни Игнатова. Тя добави, че в момента най-разпространените билки са белият равнец, еньовчето, камшикът и жълтият кантарион.
„Хората са традиционалисти – обикновено търсят липа, шипка и мента, които помагат при начални симптоми на грип. Липата спомага за белите дробове, мената успокоява стомаха, разширява алвеолите на белите дробове, а шипката допринася с богатата концентрация на Витамин C“, допълни още билкарят. Според нея тази билка си остава най-недооценената от българските. „Доказано е, че тя има високо съдържание на витамина, дори в сравнение с плодове като годжибери и лимон“, отбеляза Игнатова. Тя смята, че жителите на даден географски регион винаги трябва да предпочитат местните храни и билки, а не да консумират нахарактерни за него продукти. „Това е така, тъй като всичко е ДНК, кодирано от нашите предци. Не можем да започнем да консумираме съвсем невероятни и далечни за нашия регион храни, защото тяхната енергетика е различна. Тук говорим за многовековна традиция, която изгражда ДНК-то и то няма как да се промени“, каза още Игнатова.
Мария ПОПЧЕВА