София. Азербайджанската пахлава е един от празничните сладкиши, които се приготвят за Новруз - фестивалът, който отбелязва пристигането на пролетта. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ Н.Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България. “Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда - диамант, символ на огъня, който се нарича "пахла" в дизайна на азербайджанския килим. Съществува и теория, че думата пахлава идва от думата бакала (баглама), която на тюркски език означава "да се свърже" или "да се наслои", т.е. слоеве от сладко тесто, които са долепени един до друг“, поясни посланик Гурбанова. За приготвянето на сладкиша са необходими: 1,5 кг белени орехи, 500 гр. масло, 2 яйца, 800 грама брашно, 1,5 кг захар, 100 грама тинктура от розови листа, 2 гр шафран, 600 мл вода или мляко, 10 гр мак, 50 грама шам-фъстък или бадеми и щипка сол. „Започваме със замесването на тестото, като към брашното и млякото или водата добавяме 2 жълтъка, 100 грама меко масло и щипка сол. Разделяме го на 10 равни части. Ред е на орехите, които трябва да обелим – това става бързо и лесно като ги потопим във вряща вода. Изсушаваме ги и ги смиламе, след което ги смесваме със захар. Разделяме тази смес на 7 равни части, за да е еднакво количеството, което ще поставим между корите“, поясни посланик Гурбанова. Тя отбеляза още, че тестото трябва да бъде разточено на тънки кори, а първата кора се поставя върху тава, която е обилно намазана с масло. „Първата кора се намазва с масло и върху нея се поставя втората. Тя отново се намазва с масло, но вече посипваме плътно с пълнеж от орехи и захар. Поставяме отново кора и повтаряме стъпките. Между последните кори (9 и 10), подобно на 1 и 2, има само масло“. След това трябва да накиснем шафрана (за 2 грама шафран се използват 6 супени лъжици кипяща вода). Нарязваме цялата пахлава в диамантени форми. С четка намазваме горния пласт с тинктурата от шафран. Поставяме бели макови семена в ъглите на диамантите и наполовина шам-фъстък или бадем в средата. Сладкишът се пече в загрята на около 180°С фурна за около час. След като тавата се затопли, пахлавата се полива с останалата част от маслото. Кипва се захарта и водата, като се добавя тинктурата от розови листа. С така приготвения сироп се залива пахлавата. Сладкишът може да се съхранява в продължение на 10-15 дни. Посланик Наргиз Гурбанова допълни, че според технологията на готвене, в Азербайджан съществуват различни видове пахлава – като Гендже пахлава и Куба пахлава. Особеността на Куба пахлава е тестото, което е направено от оризово брашно и е оцветено в червен цвят. Тестото е по течно и корите не се разточват. Гендже пахлава се различава с размера на парчетата под формата на диаманти и подправките, които се използват.