София. Азербайджанското ястие Пити е вкусно, ароматно и питателно. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ Н.Пр.Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България. Тя поясни, че то се приготвя само в глинен съд, наречен „чанаг“ или „кюп“. Рецептата на пити отдавна е прекосила тюркските граници. Негови варианти сега могат да се видят на Балканите, Украйна, Молдова, Грузия и страните от Средиземно море, където се наричат чанах или чанахи. В Азербайджан обаче това ястие е известно като пити, поясни посланик Гурбанова и сподели оригиналната рецепта: 600 г Агнешки гърди или плешка /говеждо/, 70 г лук, 100 гр нахут, 150 гр кестени, 100 гр сушени сливи, 20 мл шафран, сол, пипер, смрадлика на вкус. „Месото трябва да се нареже на парчета със среден размер и да се постави в чанага. Добавете ситно нарязан лук заедно с предварително накиснатия нахут. След това налейте 4 чаши вода. Загрейте питито първо на висока температура няколко пъти и отстранете образуващата се пяна. След като намалите топлината, покрийте съда плътно и оставете ястието да се готви за 3 до 4 часа. Половин час преди да е готово, добавете обелени кестени, изсушените сливи и разтворения във вряща вода шафран (за 1 грам шафран използвайте 3 супени лъжици вряща вода).Пити обикновено се яде от дълбока купа“, разказа посланик Наргиз Гурбанова.