София. Буглама с агнешко е едно от характерните за азербайджанската кухня ястия. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ по Радио "Фокус" Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България. Тя поясни, че думата „буглама“ идва от „буг“, което означава пара. Името на ястието се превежда от азербайджански като „сготвено в собствената си пара“. За приготвянето му са необходими: 600 гр. агнешко месо, 100 гр. дребни бобови зърна, 600 гр. тиква, 600 гр. лук, 60 гр. масло, 230 гр. сушени череши или сливи, 10 гр. захар, по 30 грама кориандър и копър, 1 гр. канела, сол и пипер на вкус. „Месото се нарязва на парчета от 30-40 грама, осолява се и се запържва. Добавяме нарязания лук, вода или бульон и предварително накиснатите череши или сливи. Всичко това се задушава едновременно. Така ястието продължава да се готви в собствената си пара. Отделно сваряваме дребните бобови зърна докато омекнат, след което ги добавяме към месото. Нарязваме тиквата на парчета с тегло 30-40 g и също я прибавяме към месото и боба. Поръсваме с малко захар и готвим при затворен капак до готовност, което е приблизително около 20-30 минути. При сервиране поръсваме с нарязани билки. Към ястието по желание може да се добавят черен пипер и канела“, поясни посланик Гурбанова. Буглама може да бъде приготвена и с телешко месо. Най-известната буглама в Азербайджан е Буглама с каспийска есетра, в която се добавят и семена от нар, разказа посланик Наргиз Гурбанова.