София. Над 30% е увеличението на броя на учениците в гимназията през последните години. Това каза за предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Нели Стоянова, директор на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София. Учебното заведение е пилотно по внедряване на дуалната форма на обучение, обясни тя, като уточни, че този тип обучение се осъществява чрез работа по българо-швейцарския проект „Домино“. „Интересът към дуалното образование е много голям. В нашето училище това се осъществява от много години. Учебните практики са изнесени във фирмите ни партньори и нашите ученици практикуват в реална работна среда. Голяма част от тях, след приключване на средното си образование в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“, продължават да се обучават във висши учебни заведения, свързани с хранително-вкусовата промишленост. Тези, които не продължават висшето си образование, са предпочитани работници не само в партньорските не фирми, но и в чужбина“, обясни Нели Стоянова. Тя каза още, че учениците се обучават по три специалности – производство и преработка на мляко и млечни продукти, на захар и захарни изделия и на месо, месни продукти и риба. Професионалната гимназия „Проф. д-р Георги Павлов“ е единственото учебно заведение в България, което подготвя кадри за хранително-вкусовата промишленост по тези специалности, уточни директорът на гимназията.