Пазарджик. Виното от дълбока древност е сакрална, свещена напитка, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик културологът Николета Петкова. Тя обясни, че траките са известни в древния свят като едни от най-добрите пиячи. „Гърците и римляните са разреждали виното в специални съдове, за да не се опияняват толкова, а траките са пиели виното чисто. В българската народна култура се смята, че Дионисиевите празници са свързани с кукерските обичаи, които се наричат по различен начин, но в общи линии маскираните персонажи са свързани с култа към Дионис – богът на виното и веселието. Не случайно кукерите се намятат с кожи от кози, които са свещените животни на бога, а също и с овчи кожи. Приема се, че остатък от култа към бог Дионис е и Трифон Зарезан. Избирането на „цар на лозята“ всъщност е свързано също със символите за берекет, любов, веселба“, коментира Петкова.
Ваня НИКОЛОВА