София. В Азербайджан се отглеждат сортове чай, чиято цена е между 500 и 2000 евро за килограм. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ Н.Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България. Тя поясни, традицията повелява гостите да не напускат дома, без да пият чаша чай. „Чаят се сервира с различни сладки, както и с различни видове сладка – от къпини, праскови и т.н. На чаената маса в Азербайджан има изобилие от различни видове сладкиши, конфитюри, плодове и зеленчуци, шекербура, пахлава, бадамбура и сладък хляб. Ние поднасяме чая с канела, кардамон, джинджифил, мащерка, мента, розова вода. Сервира се прясно сварен в специални чаши, които се наричат армуди. Те има крушовидна форма и се свързват с фигурата на жената, тоест на домакинята. Изработват се от стъкло, порцелан или сребро. Армуди обикновено е 100 грама и се пълни не до самия ръб, а един-два сантиметра под ръба. Това го наричаме „подаки ери“, което е място за устни“, каза посланик Гурбанова и допълни, че в Азербайджан няма конкретно време за пиене на чай. „Пием го по всяко време на денонощието. Навсякъде имаме чайни, които се наричат „чай хенъ“ - хората там играят нарде, а вие го наричате табла, четат вестници, споделят клюки“, обясни посланикът. Важно за чая е, че той се сервира и по време на сватосването. Когато младоженците се срещат, бъдещата невеста сервира понякога сладък чай, което означава „да“, но ако сервира неподсладен чай, това значи твърдо „не“. Тази традиция се нарича „ширин чай“ - сладък чай. Посланик Гурбанова подчерта, че в Азербайджан се отглеждат изключително скъпи сортове чай. „Ние познаваме не само вкуса на чая, но също така знаем как да произвеждаме чай. Отглеждаме го в южните части на Азербайджан, в Ненкеря и Настара. От 2015 г. Баку е домакин на международен чаен фестивал, на който наши съседи и по-далечни държави представят свои видове чай и се надяваме, че тази традиция ще продължи“, каза посланик Гурбанова.