София. Довга се сервира като първо ястие с хляб и лук. Това каза в предването „Азербайджан – непознват и близък“ на Радио „Фокус“ Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на република Азербайджан в България. Името на зербайджанското ястие на тюркски език означава разбъркване, поясни посланик Гурбанова. За да приготвим Довга са ни необходими около килограм обикновено кисело мляко, 80 гр ориз, 1 жълтък, 50 гр брашно, кориандър, мента, целина. Сол и пипер - на вкус. „Най-добре е довга да се готви в алуминиева (или медна) тенджера, така че дъното да не загори. Първо разбъркайте киселото мляко и добавете сварения мек ориз. Разбийте яйчения жълтък и брашното с 2 супени лъжици вода, докато стане гладка смес, след което смесете с киселото мляко. Измийте всички пресни билки, подсушете ги и ги нарежете. След това сложете тенджерата със всички съставки на котлона, като непрекъснато разбърквате, така че да не се пресече. Когато сместа започне да ври, добавете билките и гответе на слаб огън за 5 минути. Добавете пипер на вкус и ако желаете 60-100 г предварително приготвен сварен нахут“, каза Наргиз Гурбанова и уточни, че това ястие може да се съхранява в хладилник до 5-6 дни.