София. Традиционното азербайджанско ястие Хаш се приготвя на много слаб огън в продължение на 7-8 часа. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ посланикът на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова. „Името на това ястие идва от тюркската дума „аш“ (храна), която образува корена на глагола хашламаг, т.е. "да ври във вода за дълго време". В Азербайджанската кухня има и ястие, наречено хашлама, което също означава, че то се нуждае от дълго време за готвене, докато месото не стане напълно готово и много меко. Всички тези ястия трябва да се приготвят с големи пръстеновидни парчета от нарязан лук, чушки и домати“, обясни посланикът. За да приготвим Хаш, са необходими 2 броя телешки крака /частта под коленете/ за предпочитане предни, лук, оцет, чесън, сол и пипер на вкус. Месото се вари 7-8 часа на много слаб огън заедно с глава лук, но без сол. След като месото е напълно сварено, се обезкостява. Сервира се заедно с бульона от вареното, който се овкусява с оцет, чесън и сол. Ястието се консумира горещо.