Варна. Цените на кувертите в ресторантите за 14 февруари варират между 25 и 50 лв. на човек. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна. По думите му, варненските хотели и ресторанти могат да задоволят всеки вкус, като има по-ниско категорийни и по високо категорийни такива. „Много зависи дали има гледка самия ресторант, дали е на брега на морето. Всички тези незначителни малки детайли дават отражение на куверта, защото по високо категорийните ресторанти използват и по-скъпи продукти, използват сервизи на по-високо ниво“, съобщи Павлин Косев. Според него минималният куверт в ресторантите с по-малко звезди е 25 лв., а максималният куверт за празника в по-скъпите ресторанти варира между 45 и 50 лв. на човек. По думите му, подобна е ситуацията и в хотелите във Варненска област.„Пак зависи дали пакетната цена е със стандартна стая, дали е студио или апартамент. Зависи категорията на хотела. Цените варират средно, в 4 звезден хотел, с куверт около 50-60 лв., с включена нощувка и вечеря“, съобщи Павлин Косев. Той допълни, че свободни места за нощувки и резервации има и в последния момент, тъй като 14 февруари не е толкова масов празник като Нова Година и 8 март, когато напливът от клиенти е изключително голям. „Обикновено имаме по-ранни записвания, 3-4 седмици по-рано, но като цяло последните 4-5 дена са най-силни. Той не е такъв масов празник и 4-5 дни са достатъчни за резервация. Няма някаква истерии, да са пълни ресторантите и да има проблем с резервациите по време на празника“, каза още Павлин Косев.
Той коментира също, че всеки хотелиер и ресторантьор се опитва да направи нещо различно и нетрадиционно за гостите си на 14 февруари. Косев допълни, че храната и обслужването са важни за впечатлението на клиентите, но правилната атмосфера ги печели и за бъдещи празници. „Интересното е, че в хотелите има някои колеги, които пускат традиционно пакетни цени с нощувка и вечеря в ресторанта. Разбира се, всеки се опитва да е нещо по-различен, по-уникален в пакетната си цена – тематични вечери като меню, свещи, по-романтично като атмосфера“, заяви Павлин Косев. Самият той, даде пример с хотела, който той менажира, където специалната програма за влюбените двойки включва уединена вечеря на свещи в собствена стая. „Предлагаме, така наречения „романтичен сервиз“ в самите стаи на хотела. Организираме ресторантска маса, която слагаме в апартаментите, обличаме столовете със специална украса и сърца, на масата има икебана, свещи, в банята около ваната слагаме горящи свещи, на леглото украси от рози, които да подсилят атмосферата на 14 февруари и наистина да се създаде един малък празник за една влюбена двойка“, каза още Павлин Косев. Той посочи, че съществуват няколко групи празнуващи на 14 февруари. „Специално в туризма имаме и от двете категории клиенти. По ресторантите малко са по-банкетно настроени като функция. Другата категория са така наречената „Влюбена категория“, които празнуват романтично Свети Валентин. Част от тях ползват кувертите на стандартни ресторанти, тука банкетния вариант не е засегнат, защото празника е по-интимен и по-романтичен“, съобщи Павлин Косев.
Бояна АТАНАСОВА