Варна. Два пъти повече заведения във Варна предлагаха новогодишна програма тази година. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в града Павлин Косев. Според него много повече ресторанти и по-малки заведения са започнали да предлагат куверти за Нова година, но това не е довело до проблеми в бранша. „По различното тази година е това, че имаше огромна конкуренция за новогодишната нощ. Може би два пъти повече заведения тази година излязоха с новогодишна оферта. Това по принцип не е много традиционно, но явно много хора решиха, че трябва да използват празника“, коментира Павлин Косев.
Според него една от основните причини за повишеното предлагане на новогодишни куверти е свързано с проблемите на бранша като задържането или набирането на кадри за туристическия сезон. „Аз си обяснявам това, че поради липсата на кадри много хотели и ресторанти задържат основното си ядро от кадри през зимата и им плащат, за да може за следващия сезон да нямат големи проблеми с персонала“, каза още Павлин Косев. „Новогодишната програма е още един начин за намаляване на разхода през зимата, тъй като тогава няма толкова силен поток от клиенти“, заяви той и посочи също, че освен това малките заведения предлагат по-евтини куверти, които са достъпни за хора с по-ниски финансови възможности.
Бояна АТАНАСОВА