По думите му основната причина поради, която обществото е настроено негативно към включването на охлювите в менюто си е поради факта, че нямат нужните познания как да ги приготвят правилно. „Има си специална технология. Защото хората в повечето случаи са резервирани относно консумацията на охлюви заради слузта, която отделя охлюва при самото им приготвяне. Но охлюва може да се приготви така, че не отделя никаква слуз. Но това са тънкости в кулинарията“, заяви Пенчо Петков. Той допълни, че неговата ферма за охлюви е първата в Европа, която разполага и със собствен ресторант, където се предлагат различни рецепти с отгледаните в развъдника охлюви.
Пенчо Петков посочи, че до 2015 г. е изнасял по-голямата част от продукцията си към Франция, Белгия и Испания, но от тогава работи към имплементирането на затворена система, тъй като отглеждането на охлюви е рисков бизнес. По думите му, в България все още няма добре развита програма за отглеждането и развиването на тази индустрия, но това не е така в световен мащаб, като той заяви, че тази година се очаква в Украйна да започнат изграждането на близо 250 ферми.
Бояна АТАНАСОВА