Добрич. Общината е избрала едно много красиво място за провеждане на фермерския пазар – Етнографския комплекс на открито „Старият Добрич“. Това каза в предаването „Добрич - блян вихрен, понесен над степ ековита“ на Радио „Фокус“ Пепа Рашева, ръководител на проекта. „Тематично изложението на производителя много добре се вписва в атмосферата на занаятчийските дюкяни в „Стария Добрич“. Но това от друга страна има и своите минуси. Необходимо е едно по-поточно място, където да може да имаме достъп до повече хора, случайно пристигнали в града, такива, които са тръгнали по работа. Мястото си има своите плюсове и своите минуси. По някакъв начин ние успяваме да го развием в нашата дейност. Трудността идва с това, че с нещо, което не е добре развито като фермерското изложение, се опитваме да развием и нещо друго, което в последните години е позамряло - Етнографския комплекс. Наблюдения показват, че през последните пет - шест години по-малко туристи посещават Добрич. Ние си помагаме взаимно с хората, които работят в „Стария Добрич“, от друга страна на нас ни е нужно едно по-поточно място в центъра на града“, каза Пепа Рашева.
За почти две години на провеждане на фермерския пазар е сформирано ядро от регионални производители, които предлагат своята продукция. Тя е екологично чиста и представя потенциала на региона. Предлага се богат асортимент от продукти – мед и пчелни продукти, млечни произведения, пъдпъдъчи яйца от единствената в района ферма, зеленчуци, натурални сокове, месни, хлебни и сладкарски изделия, билки, разсади цветя и др.
Обособен е сектор и на художници приложници. Периодично се организират тематични работилници за деца, които приучват подрастващите към здравословно хранене. Изложенията в месеца са четири – всеки четвъртък в часовете от 10.00 до 15.00. Според Рашева понякога при тежки метеорологични условия те се отлагат и това се отразява негативно на изложителите.
Паралелно с провеждането на пазара има идея чрез видео филми да се промотира възможността за отглеждане на екологична продукция и произвеждането на храна без консерванти. Това, което обединява всички изложители на фермерския пазар, е любовта, с която произвеждат своята продукция. „За всичко това се изисква много желание и вяра, че тази кауза е правилна, защото това е един честен поминък и много полезен, който може отново да върне името на Добруджа такова, каквото е било преди много години“, посочи Пепа Рашева.
Жулиета НИКОЛОВА