Велико Търново. Седем готвачи са заявили участие в кулинарните презентации, които ще се проведат в рамките на Международния фестивал „Средновековен Търновград“. Те ще се състоят във втория ден от събитието – на 28 юни, от 11.00 и от 14.00 часа, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Петър Стефанов, кулинарен експерт от Регионален клуб „Традиция“ “ – Велико Търново. Той уточни, че по време на събитието ще бъдат представени рецепти от менюто на средната и висшата класа, съобразени със съвременните условия и съвременния вкус. „Едно от ястията, които аз ще готвя ще е зеленчукова каша с около 15 съставки, сред които моркови, целина, пащърнак, корени, ряпа, цвекло, кисело зеле, грах, булгур, леща, нахут и други. Подправките са лук, чесън, чубрица, кимион, мащерка, мента, копър, магданоз, кориандър“, поясни експертът. Той допълни, че ще има и десерти, както и други изненади. Всички готвачи, които ще се включат, ще презентират предястия, супи, основни и десерти, както и хляб.
Международният фестивал „Средновековен Търновград“ ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец. Достъпът ще е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Безплатни ще са вечерните събития на 28 и 29 юни, от 18.30 до 21.30 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА