Велико Търново. Една от основните разлики между съвременната и средновековната българска кухня е, че предците ни не са познавали някои култури като картофи, боб и домати. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Петър Стефанов, кулинарен експерт от Регионален клуб „Традиция“ – Велико Търново. Той уточни, че през средните векове хората, както и днес са били разделени основно на три касти – бедни /обикновените селяни/, средна класа и болярите /висшето общество/. „Храната на средната класа най се доближава до нашите разбирания за разновидност. Тя е разнообразна както откъм съставки, така и откъм подправки. Бедната класа се е хранила основно с каши от зърнени култури и кореноплодни – ечемик, просо, ръж, ряпа, моркови, тикви, зеле и много брашно. Пшеница са яли основно средната класа и висшето общество. При средната класа има по-голямо разнообразие, като се включва и месо. Те са имали достъп до грах, бакла, леща, както и до някои меса“, разказа още специалистът. Той допълни и че болярите от висшето общество са имали достъп до всички продукти, които са се предлагали на пазара. Най-скъпо в миналото е било месото, без значение дали е дивечово или от питомни животни.
Луиза ТРАНЧЕВА