Варна. Задължително на Петльовден трябва да се приготви така нареченият пареник, който се дава на акушерките в селото. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Петранка Неделчева – дългогодишен настоятел в Народно читалище „Христо Ботев-1928“ в селото. По думите ѝ пареникът представлява специално приготвена баница, която се прави на Пельовден. „Замесва се брашно с топла вода, олио и едно яйце, за да стане меко тесто. След това парчетата, когато се разточват се попарват във вряла вода, в която има сол и свинска мас. След всеки ред се поставя сирене и така докато цялата тава се напълни с тези сварени листчета“, обясни Петранка Неделчева. Тя добави, че името на това ястие произлиза именно от начина, който листите се приготвят, чрез варене във вода. Петранка Неделчева посочи, че по традиция част от пареника - парче питка и сварения петел, се дават на акушерката в населеното място. „В миналото е имало баби, които са помагали. В наши дни подаваме едно парче хляб, един копан от петела и парче от пареника на докторите, които лекуват хората от селото. Така празнуваме всяка година, всеки един жител се подготвя с голяма радост, защото това е един голям празник за цялото село“, каза още Петранка Неделчева. Тя добави, че селото е известно и с единствения паметник на петела, намиращ се в центъра на село Голица. „Той беше направен преди 7 - 8 години и продължава да привлича вниманието на посетителите на селото, които обичат да се снимат с него“, каза още тя. Бояна АТАНАСОВА