Варна. Черноморският климат подобрява вкуса и аромата на виното. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Петьо Бошнаков, един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара и второ поколение лозар в района на Варна, в землището на село Припек, село Слънчево и Игнатиево. Той посочи, че Североизточна България и по-конкретно варненският регион със своите природни дадености се оказва много благодатен за отглеждане на „напитката на боговете“. Петьо Бошнаков отбеляза, че историята за произхода на виното е много древна и Черноморският регион е популярен по света с производството на сакралната напитка от преди хиляди години. „В района на Бордо, Франция е създаден музей на виното, където се разказва за навлизането на лозарството и за разпространението му около крайбрежието на Черно море. Оказва се, че лозарството тук е силно застъпено още през Средновековието“, допълни производителят. Петьо Бошнаков каза още, че варненският регион, с безкрайните си лозя, с мекия черноморски климат и благодатна почва е изключително благоприятен за отглеждане на различни сортове грозде, но най-добре виреят белите. Стана ясно, че от десетилетия в района се отглеждат както типични местни сортове като варненски мискет, димят, врачански мискет, така и традиционните европейски сортове като шардоне, совиньон блан, траминер, също тракийски мискет, който е традиционен български сорт и редица други. „Това са сортове, които намират подходящ тероар в района на град Варна и по-специално бреговете на Черно море, които оказват изключително благоприятно влияние и интензифицират ароматите на сортовете, които се отглеждат в района“, подчерта Петьо Бошнаков. Той допълни, че регионалното значение на тероара оказва своето влияние. Това е комбинация от микроклимат, почви и местоположение.
Соред специалиста инвестициите в сектора на лозарството изискват доста дълъг период от време за възвращаемост и като бранш, макар и привлекателен, той не е толкова лесен. Бошнаков допълни, че в района на Варна със столетия има традиции в лозарството и винарството. „Развитието на този сектор със своите върхове и спадове вече с поколения успява да се запази“, каза още производителят на грозде. Той коментира, че като всеки сектор в икономиката през последните години и лозарството преживява своите успехи и трудности. „Голяма част от успехите се дължат на факта, че в последните 15-20 години, благодарение на значителния обем от европейски средства, започнаха да се засаждат висококачествени сортове лозя и съответно да се произведат много качествени вина. Те намират пазар както в България, така и традиционно извън страната“, допълни Петьо Бошнаков. Производителят на вино подчерта, че през последните години рязко се е променила структурата на износа от страни извън Европейския съюз като Русия към страни в Европейския съюз,основно на западния пазар. „Но най-добрият пазар за всички винопроизводители се оказва местният“, каза още Петьо Бошнаков. Стана ясно, че през последните години се забелязва тенденция на значително повишаване качеството на произвежданото вино. „От масово се преориентираме към висококачествено вино, от по-малки изби, специфични и отразяващи микроклимата в района“, допълни експертът. Петьо Бошнаков каза още, че въпреки немалкото трудности, с които се сблъскват винопроизводителите, във Варненския регион се създават едни от най-ароматните и качествени вина. Според него основен проблем се оказва демографският фактор. „Много явно и отчетливо се забелязва в лозарството, тъй като в този сектор се изисква значителен обем от работна ръка. За съжаление желаещите и намиращите го като призвание все повече намаляват през годините“, отбеляза експертът. Той коментира, че това дава своя ефект и отражение върху производството и обема от лозя, които се отглеждат през последните години.
Сияна БУХЛАРСКА