Соред специалиста инвестициите в сектора на лозарството изискват доста дълъг период от време за възвращаемост и като бранш, макар и привлекателен, той не е толкова лесен. Бошнаков допълни, че в района на Варна със столетия има традиции в лозарството и винарството. „Развитието на този сектор със своите върхове и спадове вече с поколения успява да се запази“, каза още производителят на грозде. Той коментира, че като всеки сектор в икономиката през последните години и лозарството преживява своите успехи и трудности. „Голяма част от успехите се дължат на факта, че в последните 15-20 години, благодарение на значителния обем от европейски средства, започнаха да се засаждат висококачествени сортове лозя и съответно да се произведат много качествени вина. Те намират пазар както в България, така и традиционно извън страната“, допълни Петьо Бошнаков. Производителят на вино подчерта, че през последните години рязко се е променила структурата на износа от страни извън Европейския съюз като Русия към страни в Европейския съюз,основно на западния пазар. „Но най-добрият пазар за всички винопроизводители се оказва местният“, каза още Петьо Бошнаков. Стана ясно, че през последните години се забелязва тенденция на значително повишаване качеството на произвежданото вино. „От масово се преориентираме към висококачествено вино, от по-малки изби, специфични и отразяващи микроклимата в района“, допълни експертът. Петьо Бошнаков каза още, че въпреки немалкото трудности, с които се сблъскват винопроизводителите, във Варненския регион се създават едни от най-ароматните и качествени вина. Според него основен проблем се оказва демографският фактор. „Много явно и отчетливо се забелязва в лозарството, тъй като в този сектор се изисква значителен обем от работна ръка. За съжаление желаещите и намиращите го като призвание все повече намаляват през годините“, отбеляза експертът. Той коментира, че това дава своя ефект и отражение върху производството и обема от лозя, които се отглеждат през последните години.
Сияна БУХЛАРСКА