„Първото боядисано яйце задължително трябва да е червено. То трябва да се запази до следващия Великден. Ако старото яйце е здраво отвътре, то и годината ще бъде такава, а, ако то не е – това не вещае добра година“, отбеляза Кирова. Тя добави, че забраните за вършене на домакинска работа на Велики четвъртък важат, но в миналото са се спазвали повече заради различният характер на всекидневните дейности на хората. „Работата е била предимно селскостопанска, докато днес няма как да си позволим да спазваме повечето забрани в народния календар“, каза още етнографът.
Според нея традицията за приготвяне на великденски козунаци е по-скоро нова, докато в миналото домакините основно са омесвали обредни хлябове. „Те са ги приготвяли или на Велики четвъртък, или на Велика събота, като в тях са се поставяли задължително червено яйце“, каза още Кирова.
Мария ПОПЧЕВА