Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас: На Бъдни вечер предците ни са поставяли парата на масата до останалата храна и до обредния хляб, за да може сполуката да бъде за цялото семейство
Бургас. На Бъдни вечер в миналото предците ни са поставяли парата на масата до останалата храна и до обредния хляб, за да може сполуката да бъде за цялото семейство и за целия дом. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Пламена Кирова, уредник в Етнографския музей в Бургас. „Днес тази пара ние е крием вътре в питката и на когото се падне, ще бъде споходен от късмета“, каза още Кирова. По думите ѝ това, което е важно да има на трапезата на Бъдни вечер, са постните храни и обредният хляб, който носи различни имена, в зависимостта от региона, в който се прави. Според нея някъде го наричат вечерня, вечерник, бъдна погача, коледник. В миналото на трапезата задължително се е слагало и чесън. По думите ѝ е добре трапезата да бъде прекадена, така са правили и в миналото. „След като бъде прекадена, най-възрастният човек разчупва обредния хляб и го раздава на присъстващите. Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да не се раздига масата“, заяви уредникът в Етнографския музей в Бургас. Деница ДИМИТРОВА