Характерното за хляба, който ще се меси по време на работилниците в село Куртово е, че той се замесва с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Още за тънкостите при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение ще могат да научат всички присъстващи на фестивала.
В рамките на фестивала ще бъдат представени и песни и танци, свързани с приготвянето на обреден хляб – ярък израз на националния ни характер и култура. Тъй като фестивалът се провежда в навечерието на Еньовден, участниците ще научат повече за ритуалите, свързани със замесването на пита. Своето майсторство ще демонстрират и домакините от селото, които ще имат възможността да покажат на изложба-базар техните обредни хлябове и да разкажат за начина, по който са приготвени. Тъй като хлябът е в основата на всеки български празник, неизменна част от фестивала ще бъдат фолклорните изпълнения на различни танцови формации от Пловдивско.
Тони МИХАЙЛОВ