Пловдив. Представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и каракачани, чехи и словаци ще открият заедно днес Третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Фондация „Заедно“. Проектът на Фондация „Заедно“ е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура и културно наследство“. Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на представители на всички вероизповедания от различни етноси, които живеят в града и региона. Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, всички те излизат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение и толерантност между всички народи и религии. Участниците ще посрещат своите гости на откритите площи до Джумая джамия, ще разкажат за най-интересните традиции и обичаи на своя народ в културата на хранене и ще почерпят присъстващите с някои от най-характерните за трапезата им ястия. Малко след 18.00 часа тази вечер посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки меденки по рецепта от 15 век и много други специалитети, между които и френското национално ястие „тарт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „оливе асколане“.