София. Засилен е интересът при създаването на сливови, крушови, черешови и лешникови насаждения, но има спад при ореховите. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов в интервю за Агенция „Фокус“ „Засилва се интересът на хората да се занимават с овощарство към определени култури, макар и с бавни темпове. В последните 10 години се изградиха доста нови овощни насаждения от различни видове“, посочи проф. Аргир Живондов. „Имаше европейски програми и сега има, които подпомагат създаването на нови овощни градини и особено за био производство. Аз съдя и по количеството на продажбите за посадъчен материал. Щом се изкупуват дръвчетата от разсадниците, значи се създават овощни насаждения“, отбеляза директорът на Института по овощарство в Пловдив. Той посочи, че дръвчетата от българските разсадници не се изнасят в чужбина. „Те се изкупуват, за да се засаждат тук, в страната. Като знаем, че дърветата се реализират до голяма степен от разсадниците, това означава, че се създават още нови овощни градини, което е в добра посока на развитие“, коментира Живондов. По думите му засилен е интересът при създаването на сливови насаждения, особено при сини сливи от сорта на Стенлей. „Продължава създаването на черешови насаждения и на доста лешникови. Лешникът доста дълго се съхранява без усилие и при специални условия. Може да се реализира в продължение на 1-2 години, без да се уврежда продукцията. Именно за това и хората се ориентират към създаването на лешникови насаждения“, подчерта той. Професорът посочи, че има известен малък спад в създаването на орехови насаждения. „Рязко прекъсна програмата за финансиране, специално на ореховите насаждения. Неправилно и неправомерно се спря тази програма, която беше предвидена да е в сила до 2020 година, включително. Поминалата година- 2017 г., тази програма беше спряна. За мен това беше абсолютно неправомерно, вместо да продължи да се създава орехово насаждение“, посочи директорът на Института. Той изтъкна, че това е една много ценна овощна култура. „Програмата изведнъж спря, без обяснения и без информация, защо това се получи така. Въпреки това, има хора, които са собственици и със свои средства си създават нови орехови насаждения“, каза той. Живондов обърна внимание, че другата тенденция е към създаването на крушови насаждения. „Това се засилва, защото крушата е един от най-скъпите плодове. Родното й производство се свежда до минимум. Има най-много десетина крушови дървета из цялата страна, които са малко по-големи, от порядъка на 50-100 декара. Тези стопани са доволни, защото дефицитната им продукция и вкусните им плодове се реализират на едни много добри цени. Виждайки това, техни познати, съседи и хора, които се интересуват, решават да започнат да засаждат и те круши“, отбеляза той. Ирина ИВАНОВА Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”