София. Празничната обстановка предразполага хората да злоупотребяват с храната и алкохола. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика за храненето по време на празниците. „Има значение и кога хората сядат да празнуват. Препоръчвам това да се случва на обяд, защото в рамките на следобедните часове до вечерта организмът има време да метаболизира по-голямо количество храна. По-рисково е когато се сяда на трапезата вечерно време и тя продължава до късно. Хората тогава си лягат доста прекалили както с количеството на храната, така и на алкохола. Това е изключително стресово за организма, който не може да оползотвори приетата храна по най-добрия начин при подобно натоварване. Могат да настъпят и неприятни инциденти, свързани със здравословните проблеми на човек“, обясни проф. Божидар Попов. Той каза още, че най-големият мит при храненето е представянето на универсална диета, която обещава да постигне чудеса в изцеление, детоксикация и редукция на теглото, която да важи за всички хора. Според диетолога прилагането на рестриктивни диети в едно семейство, в които участват и самите деца, е неразумно и безотговорно. Начинът на хранене на подрастващите зависи от модела на хранене в семейството, обясни проф. Божидар Попов, като уточни, че ако той е здравословен, детето приема този модел и това е добрия пример.