Проф. Доброслав Кюркчиев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите
София. Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите. Това каза проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория „Клинична имунология“ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Масово хората си мислят, че хранителният интолеранс е алергия, това не е алергия и няма нищо общо с нея, не е и автоимунитет. Хранителният интолеранс и свързаното с него състояние е известно като пропускливи черва, е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти, като генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и др. Хранителният интолеранс е свързан с отношението към храната. Често казвам, че 80% от населението на земята няма какво да яде, а другите 20% имат проблем с това, какво да не ядат“, посочи той. Според него заболяването е разглеждано в две крайности - от пълно отхвърляне на неговото съществуване до безусловното приемане, че няма нужда да се употребяват медикаменти за лечението му. “Данните показват, че хранителен интолеранс съществува и е нещо, което не може да бъде отхвърлено“, подчерта той. Проф. Кюркчиев допълни, че целта на тази дискусионна среща е да се сложи началото на търсенето на хранителния интолеранс от гледна точка на пациентите с автоимунни заболявания. „Никой от нас не си мисли сериозно, че хранителният интолеранс е единствената причина за автоимунните заболявания, но има хора, които го мислят“, посочи той, като увери, че множество фактори са взаимно свързани, за да се стигне до състояние, в което имунната ни система се обръща сама срещу себе си. Безспорен факт е, че хранителният интолеранс може да повлияе при хора с автоимунни заболявания и избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите“, коментира още проф. Кюркчиев. Даяна ДЮЛГЕРОВА