София. Държавата трябва чрез субсидия да подпомага храненето в училищата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика по повод 22 май – Европейския ден за борба с наднорменото тегло. Според нея процесът на хранене в учебните заведения не е в добро състояние. „Нашите ученици не се хранят в училищните столове, храната на тях им се струва скъпа или недостатъчно вкусна, и съответно не посещават училищните столове“, уточни тя. „От там проблемите наистина рефлектират и върху теглото, и върху здравето на българките ученици“, добави проф. Байкова. „Улицата обикновено храни българските ученици, което е голям проблем. Трябва да променим нещата“, подчерта тя, като отбеляза, че при храненето на възрастните се наблюдава положителна тенденция. „Информираните и интелигентните хора в трудоспособна възраст гледат да приемат топъл обяд, някъде в обедната си почивка около офис или на самото си работно място“, добави диетологът. „Аз мисля, че е много важно да обърнем внимание на децата и юношите. Там нещата би трябвало да бъдат овладени с повече информация, с часове, в които децата да говорят повече за значението на двигателната активност. На второ място наистина държава да подпомогне организираното хранене на учениците в България. Това е проблем и като че ли остава открит. Там нещата все още не са овладени, защото както имаме висок процент на свръхтегло и затлъстяване в ученическа възраст, така имаме и висок процент около 10-12 на поднормено тегло“, посочи тя. „Когато една девойка бъде обидена от съученици, че е пълничка, тя взема „мерки“, започва да гладува и изпада в статус на хранителни разстройства. Най-значителни хранителни разстройства, което също е едно инвалидизиране на нашите деца и юноши“, допълни доц. Банкова. Според нея децата трябва да бъдат информирани затова как могат да имат нормално тегло без да им се налага да гладуват. „Храненето на деца и ученици е споделена отговорност. Двигателната активност трябва да е една много взета под внимание тема. За поддържане на нормално тегло трябва да съблюдаваме и двата компонента –балансирано хранене и двигателна активност“, добави тя. За добро здраве проф. Байкова посъветва да избягваме ежедневните дребни навици, които се отразяват неблагоприятно на състоянието ни. Според нея трябва да се движим по-често, да намалим употребата на „джънк фууд“, да пием достатъчно течности, да не използваме непрекъснато транспортните средства, да излизаме по-често на разходка. Даяна ДЮЛГЕРОВА